تماس با ما ۰۱۱-۳۳۳۲۶۰۷۰ ۰۱۱-۳۳۳۲۲۵۹۱

آدرس: ساری، خيابان فرهنگ، مجتمع پزشكی شهريار ٣، طبقه ٥، واحد۵۰۲

درمان لبخند لثه ای با جراحی فک

درمان لبخند لثه ای با جراحی فک

افرادی به لبخند لثه ای مبتلا هستند که قسمت زیادی از بافت لثه شان هنگام لبخند زدن مشخص می شود و در این صورت، نسبت بین لثه به دندان متناسب نیست. لبخند لثه ای در حد مختصر گونه ای عادی از آناتومی بدن انسان است اما در این میان، بسیاری از افراد هستند که از چهره خود با داشتن لبخند لثه ای رضایت ندارند و در این صورت اعتماد به نفسشان کاهش پیدا می کند. درمان لبخند لثه ای یا ژنژیوکتومی برای اصلاح این مشکل ابداع شده است همانطور که گفته شد، لبخند در صورتی لثه ای است که بخش قبل توجهی از بافت لثه را نمایان کند. این مشکل خطرناک نیست و به سلامت دندان ها آسیبی وارد نمی کند اما روی چهره فرد تاثیر می گذارد

معرفی لبخند لثه ای

همانطور که گفته شد، لبخند در صورتی لثه ای است که بخش قبل توجهی از بافت لثه را نمایان کند. این مشکل خطرناک نیست و به سلامت دندان ها آسیبی وارد نمی کند اما روی چهره فرد تاثیر می گذارد

ایجاد لبخند لثه ای دلایل مختلفی دارد که این دلایل عبارتند از:

  • رشد بیش از حد هیپرپلازی یا همان بافت لثه به دلیل مصرف برخی دارو ها مانند: دیلانتین، سیکوسپورین و انواع کاهش دهنده های کلسیم بدن
  • التهاب در بافت لثه له دلیل عدم رعایت بهداشت دهان و دندان
  • بیماری های لثه و یا نقص درمان های ترمیمی، زیبایی دندان ها و فکین
  • رشد بیش از اندازه بافت لثه به علت درمان های ارتودنسی
  • تغییرات رشدی در استخوان فک بالا
  • رشد بیش از حد استخوان روی سطح خارجی استخوان فک بالا
  • علل مادرزادی، وراثت و اختلال های متابولیک
  • مال اکلوژن یا همان اختلال بایت دندان ها که به واسطه قرار نگرفتن صحیح دندان های دو فک روی یکدیگر مشخص می شود.
  • پیش فعال بودن عضلات لب بالا که باعث می شود هنگام لبخند زدن لب بالا بیش از حد از روی دندان ها بالا برود.

لبخند لثه ای برای افراد مختلف متفاوت است و در واقع، بر اساس مقیاس های تعریف شده طبقه بندی می شود. در این مقیاس، میزان قسمت بافت لثه بر اساس درصد بلندی دندان ها اندازه گیری می شود. به عبارتی، طبقه بندی لبخند های لثه ای مبتی بر میزان بافت لثه ای است که نسبت به ساختار دندان ها در هنگام لبخند زدن، نمایان می شود. در این صورت، شدت لبخند لثه ای می تواند از خفیف،تا پیشرفته یا شدید تعریف شود.

درمان لبخند لثه ای یا ژنریکتومی

از اين روش زماني استفاده مي شود كه طول تاج كلينيكي دندان كمتر از نرمال باشد و بخش زيادي از دندان توسط لثه پوشيده شده باشد و يا در شرايطي كه پاكت هاي عميقي بين دندان ها و لثه وجود داشته باشد

عمل ژنریکتومی قبل از اینکه بیماری لثه به استخوان و بافت های اطراف آن آسیبی بزند، انجام می شود. با این روش، بافت لثه برداشته شده و به صورت مجدد شکل دهی می شود تا پاکت بین لثه و دندان ها از بین برود. در این صورت، با از بین رفتن پاکت لثه، دندانپزشک می تواند خطوط ریشه را صاف کند. این روش امکان بهبودی و داشتن ظاهر طبیعی لثه را فراهم می کند.

انواع درمان های لبخند لثه ای

افراد می توانند، بسته به شرایط مختلف و نظر دندانپزشک خود یکی از انواع درمان های لبخند لثه ای را انتخاب کنند. انواع درمان های لبخند لثه ای عبارتند از:

  1. درمان لبخند لثه ای با ارتودنسی

در این روش، ابتدا متخصص ارتودنسی دندان ها را با دقت معاینه و ارزیابی می کند. در برخي موارد با اصلاح و افزايش شيب دندان ها مي توان ميزان نمايش لثه را كاهش داد و در برخي شرايط با قرار گيري پيچ هاي داخل فكي و اينتروژن دندان هاي جلويي(حركت به سمت بالا) كاهش نمايش لثه حاصل خواهد شد. درمان لبخند لثه ای با استفاده از ارتودنسی درمانی غیر تهاجمی است و نیاز به مدت زمان طولانی دارد. اما مزیتی که این درمان دارد این است که می توان در کنار درمان لبخند لثه ای، انواع ناهنجاری های دندان ها و فکین و یا نامرتبی آنها را همزمان اصلاح کرد.

  1. درمان لبخند لثه ای با لیزر

می توان برای درمان لبخند لثه ای از لیزر دایو استفاده کرد که کاملا دقیق و بدون درد است و خیلی سریع انجام می شود. در این روش، ابتدا دندانپزشک لثه ها را بااستفاده از بی حسی موضعی بی حس می کند. پس از آن، با استفاده از لیزر، میزان لثه های اضافی اطراف دندان ها برداشته شده و سپس باقیمانده لثه شکل داده می شود. در این صورت، بین لثه و دندان توازن بیشتری برقرار شده و در اصطلاح لبخند لثه ای اصلاح می شود.

اما در این روش، در صورتی که مقدار زیادی استخوان زیر لثه وجود داشته باشد، ممکن است نتایج برگشت پذیر باشد و در واقع، لثه در محل اولیه اش رشد کند. در این صورت، عمل ژنریکتومی پس از چند ماه باید تکرار شود.

  1. درمان لبخند لثه ای با جراحی فک

جراحی اورتوگناتیک یا همان جراحی فک در درمان های لبخند لثه ای زمانی مورد استفاده قرار می گیرد که این مشکل بسیار شدید باشد. در این صورت، فک بیش از حد مناسب رشد کرده است و با به صورت شدیدی پیش آمدگی دارد. در این روش، جراح فک به منظور اصلاح استخوان فک، فک بالا را به صورتی فرم می دهد تا در تناسب با فک پایین قرار داشته باشد و در این صورت، موقعیت آن را به گونه ای تغییر می دهد که در مکان صحیحش قرار بگیرد.

درمان لبخند لثه ای با جراحی فک در بیمارستان و تحت بیهوشی عمومی انجام می شود. در این روش، در اغلب موارد فرد علاوه بر جراحی فک به درمان های ارتودنسی نیز نیاز دارد تا نتایج پایدارتری داشته باشد. همچنین، پیش از انجام عمل فک نیز توصیه می شود که فرد از بریس استفاده کند.

تکمیل پروسه درمان لبخند لثه ای با جراحی فک ممکن است بین چندین ماه تا چندین سال طول بکشد. در این صورت، اگر مشکلات فک بسیار شدید است انتخاب جراحی فک برای درمان بهترین انتخاب است و نتایج دائمی بی نظیری دارد.

مزایای درمان لبخند لثه ای

همانطور که گفته شد، لبخند لثه ای قسمتی از آناتومی انسان است و تا زمانی که شدید نباشد، به عنوان یک بیماری مزمن شناخته نمی شود. اما در این میان، اصلاح و درمان لبخند لثه ای مزایای چشمگیری دارد که عبارتند از:

  • با درمان لبخند لثه ای، خط ناهموار لثه نیز اصلاح می شود.
  • بافت اضافی لثه برداشته شده و لبخند فرد زیبا و جذاب می شود.
  • درمان لبخند لثه ای معمولا بدون درد است و در اغلب موارد در صورتی که نیاز به جراحی فک وجود نداشته باشد، در مطب دندانپزشکی انجام می شود.
  • درمان لبخند لثه ای علاوه بر اینکه منجر به زیبایی لبخند فرد می شود، روی زیباتر شدن چهره او نیز تاثیر می گذارد.
  • با زیباتر شدن چهره و لبخند بیمار، اعتماد به نفس او افزایش پیدا می کند.
  • درمان لبخند لثه ای سریع است و دوران بهبود و التیام نیز بسیار کوتاه مدت است. در واقع، فرد بلافاصله بعد از درمان می تواند نتایج چشمگیر آن را روی زیباتر شدن چهره و لبخند خود مشاهده کند.

چه افرادی می توانند از درمان لبخند لثه ای بهره ببرند؟

شرط اصلی انجام درمان لبخند لثه ای که روی نتایج درمان بسیار تاثیر گزار است، داشتن لثه های سالم و عدم ابتلا به بیماری های لثه است. همچنین، برخورداری از سلامت عمومی مناسب برای تحمل عمل جراحی از دیگر شرط های انجام درمان های لبخند لثه است.

برای ثابت ماندن نتایج درمان، فرد باید برای رعایت توصیه های دندانپزشک در رابطه با مراقبت های پس از جراحی رعایت کرده و در این رابطه با دندانپزشک همکاری داشته باشد تا بتواند نتیجه پایدارتر و بهتری از درمان لبخند لثه ای دریافت کند. اما در این میان، باید انتظاری واقع بینانه از نتیجه درمان انتظار داشت. در این صورت می توان گفت، درصد زیادی از حفظ سلامت دندان ها و لثه پس از جراحی به تعهد بیمار به رعایت بهداشت دهان و دندان ها بستگی دارد.

مراقبت های پس از ژنژیوکتومی

با درمان لبخند لثه ای و ژنژیکتومی لثه، مقداری خونریزی تا 2 روز پس از درمان مورد انتظار است. اما در صورتی که این مدت بیشتر طول کشید، می توان از گاز مرطوب روی آن قسمت استفاده کرده و یا برای متوقف کردن خونریزی لثه از یک تی بگ سرد استفاده کرد. در این صورت، گاز یا تی بگ باید به مدت 3 دقیقه روی موضع قرار داده شود.

توصیه می شود تا یک روز پس از انجام جراحی، دهان شسته نشود و دندان ها نیز مسواک زده نشوند. در این صورت بهتر است روز پس از انجام جراحی، دهان با محلول آب نمک گرم، هر شش ساعت یکبار، شستشو داده شود. تا زمانی که احساس درد در نواحی جراحی احساس شود، استفاده از مسواک برای رعایت بهداشت دندان ها توصیه نمی شود.

پس از درمان ژنژیوکتومی، تورم صورت یک عامل طبیعی است و به هیچ عنوان جای نگرانی ندارد. برای رفع این مشکل می تواند از کمپرس یخ استفاده کنید. در این صورت باید یک کمپرس یخ را برای مدت 3. دقیقه روی صورت خود و در قسمت تورم قرار دهید. برای نتیجه گیری بهتر می توانید چندین بار در روز از کمپرس یخ استفاده کنید.

درد پس از انجام جراحی نیز، یک مورد کاملا طبیعی است و برای رفع این درد می توان از داروهای مسکن فاقد آسپرین استفاده کرد. در صورتی که این مسکن ها پاسخگوی درد نباشند می توان طبق تجویز پزشک از مسکن های قوی تر کمک گرفت.

پس از انجام جراحی، استفاده زیاد مایعات توصیه شده و استفاده از غذاهای جویدنی توصیه نمی شود. مصرف نوشیدنی های مقوی و مفید نیز در تسریع بهبود درمان بسیار تاثیرگزار است.

پرهیز از استعمال دخانیات تا 24 ساعت پس از انجام جراحی ضروری است. دخانیات باعث می شود که بهبود زخم به تاخیر افتاده و دهان خشک باشد. همچنین مصرف دهانشویه یا مایعات حاوی الکل تا 24 ساعت پس از جراحی توصیه نمی شود، زیرا مانع بهبودی زخم دهان می باشد.

پرهیز از خم شدن و بلند کردن اشیاء سنگین نیز برای تسریع بهبود درمان ضروی است. همانطور که گفته شد، درد پس از جراحی یک عامل طبیعی است اما در صورتی که این درد تا دو روز بعد از جراحی نیز ادامه داشت و تشدید پیدا کرد، بهتر است دندانپزشک خود را مطلع کنید.


مقالات مرتبط