ارتودنسی أطفال (ارتودنسی کودکان) شاخه ای از دندانپزشکی است که در آن متخصص ارتودنسی با استفاده از دستگاههای ثابت یا متحرک ارتودنسی مانند براکت، انواع پلاکهای داخل و خارج دهانی به اصلاح مشکلات و ناهنجاریهای دندانی یا فکی در کودکان می پردازد.
پس از سن بلوغ و تکمیل رشد استخوانی فرد، ساختار استخوان فک تنها از طریق جراحی ارتگانیک (ارتودنسی به همراه جراحی فک) قابل تغییر میباشد .این درمان تنها برای بزرگسالان با استخوان فک کاملا رشد یافته استفاده می شود.
ارتودنسی اطفال شامل چه مراحلی میباشد؟
ارتودنتیست ها توصیه میکنند که اولین چکاپ برای کودکان در ۶ سالگی انجام شود که بررسی های دوره ای برای ارزیابی رشد استخوانهای فک بالا و دندانهای شیری را هم به همراه دارد. جز در موارد خاص، معمولا در این سن درمان ارتودنسی برای کودک انجام نخواهد شد و بیشتر هدف از انجام معاینه در این سن ارزیابی شرایط فکی و دندانی کودک است تا در صورت تشخیص متخصص ارتودنسی، زمان مناسب برای درمانهای احتمالی مورد نیاز تشخیص داده شود و درمان در بهترین زمان ممکن آغاز شود.
بین سنین ۸ تا ۱۰ سالگی، دندان های شیری به تدریج جای خود را به دندانهای دایمی میدهند. در این دوره، متخصص ارتودنسی نیاز کودک به درمان ارتودنسی را تعیین میکند .
در صورت نیاز کودک به درمان ارتودنسی، از دندانها قالبگیری انجام خواهد شد تا در صورت نیاز برای ساخت پلاک یا دستگاههای ارتودنسی از آن استفاده شود.
در طول دوره درمان ارتودنسی، جلسات منظمی برای پیگیری و ارزیابی میزان پیشرفت درمان، بررسی دستگاهها و در صورت نیاز تنظیمات آنها انجام میشود .
به طور کلی درمان ارتودنسی برای کودکان سخت نخواهد بود، زیرا به غیر از اهمیت موضوع بهداشت دندانها در طول درمان ارتودنسی، جراحی یا آماده سازی خاص ناحیه ای انجام نمیشود. ممکن است در برخی از موارد درمانهای پیش نیاز مانند ترمیم پوسیدگیها وجود داشته باشد که پس از تشخیص طرح درمان توسط متخصص ارتودنسی، درمانهای احتمالی پیش نیاز به اطلاع شما خواهد رسید.
در پایان درمان ارتودنسی پس از برداشتن دستگاههای ارتودنسی ممکن است به تشخیص ارتودنتیست نیاز به استفاده از انواع نگهدارندههای ارتودنسی داشته باشید. این ریتینر (نگهدارنده) ها در پشت دندان ها قرار میگیرد تا دندانها پس از برداشتن دستگاه ارتودنسی در جایگاه خود تثبیت شده و جابهجا نشوند.
لازم به ذکر است که تمام مشکلات دندانی در کودکان نیاز به درمان ارتودنسی ندارد و در مواردی اقدامات ساده اولیه میتواند مانع بروز مشکلات پیچیده احتمالی در آینده شود که برای این موضوع تشخیص و اقدام به موقع لازم میباشد. درمانهای ارتودنسی زمانی بهترین بازدهی و نتیجه را به همراه خواهند داشت که درمان در بهترین زمان و توسط متخصص ارتودنسی انجام شود.